Спортно училище "Васил Левски" град Пловдив
училище за шампиони, училище с традиции и бъдеще
Основно меню

Модул 2 ,,Културните и научните институции като образователна среда"

Във връзка с участие на училището в Национална програма ,,България - образователни маршрути“, Модул 2 ,,Културните и научни институции като образователна среда“, бе организирано посещение на Регионален природонаучен музей - Пловдив на 24.04.2024 г. за група от 30 ученици и трима учители Ира Григорова, Розалина Пискюлиева и Ваня Макавеева -ръководители на групата.

В музея на учениците бе прожектиран филм в дигиталният планетариум на тема ,, От Земята към Вселената“.  

След пътешествието в Космоса, децата разгледаха  с интерес експозицията на РПНМ – Пловдив.

 Галерия от снимки тук

*******************************************************************************************************************

1. На 27.11.2023 г. семдесет възпитаници от 10. и 11. клас и осем педагогически специалисти посетиха театралната постановка „Криворазбраната цивилизация“ от Добри Войников, изпълнена от актьорите на „Театър Хенд“. Още с влизането в залата настана въодушевление, а при отварянето на завесата учениците и техните ръководители затаиха дъх.  Всички силно се впечатлиха от играта на актьорите и бурно ги аплодираха. Възпитаниците ни успяха да съпреживеят и да се поставят на мястото на героите, като емоционално показваха своите чувства към тях. Бурни аплодисменти и радостни възгласи огласиха залата в края на постановката, а домакините отправиха покана към училището отново да гостува на техни постановки.

            Вълнуващото представление бе повод за разговори и през следващия ден. В часовете по литература се проведоха дискусии, свързани с темата на постановката. Учениците коментираха своите впечатления и защитиха позицията, че родното трябва да се пази, а не да се повлияваме толкова силно от чуждо влияние.

2. На 13.12.23 г. в 14:30 ч. Мария Дончева, Жейна Мицева, Надежда Консулова и група от 30 ученици посетиха Регионален исторически музей- Експозиция „Българско Възраждане“, гр. Пловдив 

     Учениците бяха топло посрещнати от служителите на музея. Бързо заеха своите места и изслушаха търпеливо и с интерес лекцията, свързана с развитието на град Пловдив от 15. до 19. век.

     Лекцията започна с историята на къщата, която е превърната в музей. Лекторът подробно описа историята на сградата, още от самото ѝ създаване до наши дни.

     Експозиция „Българско възраждане” се намира в Архитектурно-историческия резерват „Старинен Пловдив” в къщата на Димитър Георгиади – паметник на културата от национално значение. Сградата е построена през 1848 г. от майстор хаджи Георги от родопското село Косово. След първата реставрация, през 1961 г. в нея се разполага музейна експозиция, посветена на Българското възраждане и национално-освободителните борби. През 2006-2007 г. сградата е реставрирана.

      На учениците подробно се обясни какво ще видят във всяка една стая. Експозиционната площ е 825 кв.м., разположена в единадесет зали и два салона, при съответното художествено оформление, което не накърнява вътрешната архитектура на къщата.

      Чрез богатия веществен, документален и снимков материал седмокласниците имаха възможност да се потопят в атмосферата на далечното минало на града – време на чуждо владичество, но и време на отстояване на националната идентичност на българите.

       В залите на първия етаж са представени етническото многообразие и стопанското развитие на Пловдив от османската епоха. На втория и третия етаж са развити темите за борбата на българите за новобългарска просвета, самостоятелна църква и национална независимост.

       Учителите по общообразователния предмет история и цивилизации- Жейна Мицева и Надежда Консулова се включиха в лекцията, като развиха тема от учебното съдържание за 7 клас, а именно „Българска възрожденска култура“. Те разказаха за някои от делата на първите български будители и изтъкнаха промените в българското общество през XVIII-XIX в. Също така допълниха факти и за началото на организираното националноосвободително движение през този период.

       Учителят по общообразователния предмет български език и литература Мария Дончева допълни лекцията с темата „Възрожденски идеали в литературата“, поместена в учебното съдържание за 7 клас. Вниманието на учениците беше насочено към творбите на Добри Чинтулов, които вече са изучени и към конкретни моменти от повестта „Немили- недраги“ на Иван Вазов. Учениците започнаха беседа, в която проличаха техните знания за Българското Възраждане, които надградиха още повече по време на своето посещение.

       След лекцията седмокласниците имаха възможността да разгледат подробно всичко поместено в музея. Силно впечатление им направиха черешовото топче, тоалетите на буржоазията, оръжията и книгите.

        В края на посещението си, всеки ученик получи като подарък книжката „Освобождението на Пловдив“. Доволни и щастливи, те пожелаха да се върнат в музея отново, като обещаха, че ще бъдат още по-подготвени по темите, свързани с Българското Възраждане и жадни за нови знания.