Спортно училище "Васил Левски" град Пловдив
училище за шампиони, училище с традиции и бъдеще
Основно меню

Патронен празник

     

СПОРТНОТО УЧИЛИЩЕ ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ПАТРОНЕН ПРАЗНИК

„150 ГОДИНИ БЕЗСМЪРТИЕ“. Този надпис, както и портрети на Левски, рисувани от ученици, украсиха двора на Спортно училище, гр. Пловдив, което отбеляза своя патронен празник.

            Водещите на тържеството припомниха моменти от живота на Васил Иванов Кунчев, а Борис Александров от 5“б“ клас рецитира стихотворението „Роди се Апостол“. Госпожа Ружка Генова – директор на училището обяви едноминутно мълчание в знак на почит към делото на великия син на България и дворът на Спортно училище, събрал ученици, учители и гости притихна, свел глава. Спортист №1 и спортист №2 за 2022 г. – Пламена Чакърова и Димитър Дончев - бяха първите, които поставиха цветя от името на Спортно училище пред паметника на Левски в двора. След тях поканените гости от Община Пловдив, Районно управление на образованието, Министерство на младежта и спорта, Медицински център за рехабилитация и спортна медицина и от обществения съвет също поднесоха своите венци и цветя пред монумента, почитайки паметта на патрона на училището.

            След кратката програма на открито, градоначалникът на Пловдив – г – н Здравко Димитров и г – н Георги Титюков – заместник-кмет „Спорт, младежки дейности и социална политика“ към Общината, отговориха на въпросите на ученици от клуб „Мобилни репортери“ към училището. Кметът Здравко Димитров, който е и възпитаник на Спортното подчерта пред учениците, че науката трябва да върви заедно със спорта, за да могат да се реализират – едни като спортисти, други – като треньори, трети – като преподаватели.

            Тържеството продължи в конферентната зала на училището. Там бяха наградени  десетте най-добри състезатели за 2022 г. и техните учители по спортна подготовка. Тази година призът „Треньор на годината“ беше присъден на Ива Пранджева – треньор по лека атлетика. Отличието връчи кметът Здравко Димитров заради работата на Пранджева с бронзовата медалистка на скока на дължина от Европейското първенство за юноши и девойки по лека атлетика в Йерусалим Пламена Чакърова, която оглави класацията при спортистите. Пламена получи наградата си от г – жа Ружка Генова – директор на Спортно училище.

            Г – жа Генова заяви в словото си, че на патронния празник на училището учители и ученици отдават признателността си за делото и идеите на Васил Левски. Отбеляза, че няма как да се стигне до шампионската стълбица без всеотдайност, отдаденост, труд и смелост. „Затова точно днес ние награждаваме най-успелите през миналата година спортисти, треньори, учители и възпитатели“, каза Ружка Генова. Колегите си тя определи като „днешните апостоли на знанието“ и връчи призът „Учител на годината“ на математичката – г – жа Даша Русева, а „Възпитател на годината“ стана Карина Русева.

            Сред аплодисменти от всички в залата, началникът на РУО – Пловдив – Антоанета Пакова награди застаналите на второ и на трето място в  челната десетка на спортистите.

На второ място се класира Димитър Дончев от СКВТ „Марица“.  Борислав Налбантов е учител по спортна подготовка на щангиста, който става четвърти в категория 49 килограма при 15-годишните на Европейското първенство по вдигане на тежести за кадети в Полша и първо място на държавно първенство в Русе.  

Трети e Александър Делчев от СКБ „Локомотив“. Той завоюва Европейско пето място – Хърватска, второ място на Балканско Румъния и шампионска титла на Държавния шампионат за момчета в Търговище. Състезателят по борба, свободен стил, е с учител по спортна подготовка Александр Грибков.   

Четвърти се нарежда Евелин Колев от СК „Юнайтед спортс“, негов учител по спортна подготовка Стефан Панайотов.

На пето място с равен брой точки се класираха:

  1. Състезателките на ВК „Марица“ Ива Дудова, Маргарита Гунчева, Йоанна Докова, Дияна Борисова, Мария- Габриела Миличевич, Елена Коларова, Алекса Емилова, Александра Китипова. Учител по спортна подготовка на волейболистките е Атанаска Никифорова.
  2. На пета позиция е и Денис Мехмед от Спортен клуб по вдигане на тежести „Марица“. Негов учител по спортна подготовка е Борислав Налбантов.
  3. Пета е и Бояна Костадинова, също от Спортен клуб по вдигане на тежести „Марица“, за чиято подготовка отново се грижи Борислав Налбантов.

Осма е се нарежда Радостина Ангелова от Спортен клуб по кану-каяк „Тракия“, с  учител по спортна подготовка Нина Мекерешка.

На девето място се класира Есад Бозали от Спортен клуб по борба „Локомотив“. Учител по спортна подготовка на носителя на сребро от Балканското първенство по борба в Румъния, е Александр Грибков.

На десето място е Радослав Йотов от Гимнастически клуб „Спартак“. Учителят му по спортна подготовка е Радослав Емилов.

Присъстващите  залата настръхнаха от вълнение, когато зазвучаха акордите на песента „Ние сме шампиони“ и всички отличени спортисти и треньори застанаха един до друг, за да запечатат момента с обща снимка.

Тържеството продължи с раздаване на наградите за литературно творчество под общ наслов „Левски в мен“, присъдени на ученици от пети до дванадесети клас.

Накрая всички застанаха прави, за да изпратят знамето на Спортно училище, като преди това си пожелаха нови спортни и творчески успехи.