Спортно училище "Васил Левски" град Пловдив
училище за шампиони, училище с традиции и бъдеще
Основно меню

Патронен празник

С тържествена церемония училището ни отбеляза своя патронен празник на 19-ти февруари – денят, в който българският народ се прекланя пред делото на Васил Левски – Апостола на свободата. Много гости уважиха събитието ни и се присъединиха към поднасянето на венци пред паметника на Васил Левски в двора на училището, а директорът г-жа Ружка Генова произнесе тържествено слово. Паметта на Апостола беше почетена и с едноминутно мълчание.

На тържествената церемония присъстваха директорът на дирекция „Младежки дейности и спорт” - Иван Запрянов, Надежда Василева - главен експерт в дирекция „Спорт за всички и спорт за учащи“ при Министерство на младежта и спорта, зам.-кметът на район "Западен" Елена Георгиева, мениджърът на ВК „Марица“ Борис Халачев. Празникът на най-славното спортно училище в България уважиха и олимпийският шампион по вдигане на тежести Асен Златев, световната шампионка по художествена гимнастика от 1987 г. Петя Чолакова, както и първият треньор на легендарната ни гимнастичка Мария Петрова - Наталия Моравенова. 

Празникът продължи в Залата на славата, където всички ученици, учители и гости станаха на крака, за да посрещнат знамето на СУ „Васил Левски“, а вокална група „Метроном“ изпълни химна на училището. Г-жа Генова поздрави ученици, учители и гости и откри церемонията по награждаването на 10-те най-добри спортисти на училището за 2023  година. 

Първо място в класацията спечели Ванеса Емилова, абсолютна световна шампионка за девойки – ансамбъл, отборна световна шампионка за девойки от Клуж-Напока, Румъния, през месец юли 2023 г. На Европейското първенство през месец май в Баку, Азербайджан, тя печели второ място в  многобой ансамбъл девойки и първо място финал топки. Треньор на Ванеса е  Нина Саръсакалова. Наградата връчи г-жа Наталия Моравенова и г-жа Ружка Генова.

Щангистката Бояна Костадинова е втора. Като състезателка на СКВТ „Марица“ с треньор Борислав Налбантов, Бояна участва на Европейско първенство за кадети в Молдова, където печели първо място в изтласкване, второ място с изхвърляне и второ място в двубой. Преди дни тя участва и на Европейското първенство за жени за София. Наградата й бе връчена от г-н Асен Златев и г-жа Ружка Генова.

Виктор Костадинов зае късметлийското трето място като бронзов медалист от Европейско първенство по вдигане на тежести. Негов учител по спортна подготовка е Иван Цанков. Наградата му бе връчена от г-н Асен Златев и г-жа Ружка Генова.

Четвърти е Есад Бозали – борба свободен стил. Състезателят на клуб по борба „Локомотив“ – Пловдив, с треньор Александр Грибков, печели злато на Балкански игри, също така участва и в Европейско първенство по свободна борба за момчета в Капосвар, Унгария, където зае 7 място в категория 41 кг. Наградата връчи г-н Иван Запрянов и г-жа Ружка Генова.

Петото място е за Александър Делчев – борба свободен стил. Десетокласникът, който  расте в семейство на страстни спортисти, става златен медалист на Балкански игри и печели  пето  място в категория 51 кг. на Европейско първенство по свободна борба за кадети в Тирана под ръководството на треньора си Александр Грибков. Наградата му бе връчена от г-н Иван Запрянов и г-жа Ружка Генова.

На шесто място са волейболистките на ВК „Марица“ - Виктория Коева, Маргарита Гунчева, Мария Габриела Миличевич, Ива Дудова и Йоана Докова. Великолепната петорка с треньор Миглена Стрезова зае шестата позиция като бронзови медалистки от Балканските игри и класирани на осмо място на Световно първенство U20 с националния отбор на България. Наградата им бе връчена от г-жа Надежда Василева и г-жа Ружка Генова.

Деветокласникът Радослав Йотов – спортна гимнастика, зае седма позиция, след като завоюва бронзов медал от Балканско първенство в Истанбул, проведено в периода 20-23.09.2023 г. Треньор на първенеца на Балканите е Радослав Емилов. Наградата връчиха г-н Стефан Георгиев и г-жа Ружка Генова.

Състезателката по кану-каяк Радостина Ангелова от СККК „Тракия“ с треньор Нина Мекерешка  се нареди на почетното осмо място, след като успя да завоюва 11-място на Световно първенство по кану-каяк и шесто място  на Европейско първенство.

Галин Продански е на девето място, класирайки се четвърти на Европейското първенство по вдигане на тежести за кадети до 15-години. Треньор на Галин е Борислав Налбантов. Наградата му бе връчена от г-н Асен Златев и г-жа Ружка Генова.

Десетото място е за Димитър Дончев, класирал се на 5-то място на Европейското първенство по вдигане на тежести в Молдова в дисциплините изхвърляне, изтласкване и двубой за кадети до 17 години. Учителят  му по спортна подготовка е Борислав Налбантов. Наградата му бе връчена от г-н Асен Златев и г-жа Ружка Генова.

За най-добър учител по спортна подготовка беше определена Нина Саръсакалова, която е треньор на Ванеса Емилова, а призът „Учител на годината“ отиде  при  г-жа Албена Троева – главен учител. В категорията „Възпитател на годината“ колегията отличи г-жа Карина Русева. След множеството аплодисменти и поздравления, тържеството беше закрито с изпращане знамето на училището и Ботевия марш.