Спортно училище "Васил Левски" град Пловдив
училище за шампиони, училище с традиции и бъдеще
Основно меню

Народните будители и аз

НАЦИОНАЛЕН ПРОЕКТ  НА РОТАРИ И ЗОНТА

„НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ И АЗ”

Четиринадесето издание

2023/2024 г.

На 18.04.2024 г. Спортно училище "Васил Левски " бе домакин на четвъртфиналите от проект "Народните будители и аз". В залата на общежитие 1 своите знания премериха учениците от VIб клас към Спортното училище и историческия клуб към математическа гимназия. За пореден път възпитаниците на спортното училище доказаха уменията си не само в залите, но и в попрището на средновековната българска история, въпреки второто място младите ни спортисти впечатлиха журито с великолепни знания и креативност. В подготовката за четвъртфиналите учениците ни разчитаха на безапелационната помощ на г-жа Анна Костова, класен ръководител, г-жа Жейна Мицева, учител по история и цивилизация и г-жа Виолина Козлуджова- учител по български език и литература. 

Галерия от снимки тук

************************************************************************************************************************************************************************

На 10.04.2024г. в СУ „Васил Левски“ се проведе състезанието от ІІ направление: Състезание между отделните училища от район Западен, община Пловдив във възрастова група 8-10 клас.

Спортно училище „Васил Левски“ беше представено от победителя в първи кръг 9 А клас с патрон Стефан Караджа, а противниковият отбор 10 клас на Математическа гимназия „Академик Кирил Попов“ с патрон Петър Берон.

Състезанието завърши с категорична победа на представителите от Математическа гимназия.

Въпреки неуспеха на нашите ученици те не загубиха надежда за участие в следващото петнадесето издание на проекта. 

************************************************************************************************************************************************************************

Проектът „Народните будители и Аз” има за цел да представи имената и дейността на онези български възрожденци  и личности, които са оставили своя отпечатък в израстването и просперитета на нашата държава.

          Всеки българин трябва да знае, че България, носеща аромата на рози, плодородна и красива земя, е страна изстрадала своето минало.

Проектът има за цел учениците, със да се усъвършенстват ежедневно, да имат възможност да покажат своите знания пред позната и непозната аудитория. Участвайки в проекта, те приемат предизвикателството  да извършат издирвателска и събирателска дейност за факти от живота и делото на поне един велик българин и народен будител. Научавайки историята на великите българи и народни будители, градили през вековете българщината и българския дух, учениците да се изпълват с национална гордост и патриотизъм.

Всички паралелки от 8 до 10 клас избраха свой патрон - народен будител, извършиха издирвателска и проучвателна дейност.

На 20.02.2024г. и 21.02.2024г.  в СУ „Васил Левски“ - Пловдив се проведе първият кръг на състезанието между паралелките. Учениците бяха разделени в две възрастови групи 5-7 клас и 8-10 клас. Журито се състоеше от г-жа Жейна Мицева, г-жа Надежда Консулова и г-н Стойо Караманолов, учители по история и цивилизации във втора възрастова група.

Състезанието протече оспорвано, благодарение на добрата мотивация и подготовка на учениците на Спортно училище и подкрепата на техните съученици.

В първия състезателен ден победителите в първа възрастова група бяха както следва:

От петите класове – 5а клас с патрон Княз Борис I

От шестите класове – 6в клас с патрон Цар Петър I

От седмите класове – 7г клас с патрон Любен Каравелов

През втория състезателен ден победителите във втора възрастова група бяха както следва:

От осмите класове – 8б клас Христо Ботев

От деветите класове – 9а клас с патрон Стефан Караджа

От десетите класове – 10 б клас с патрон Филип Тотю

 

През месец март предстои да бъде проведен финалният кръг на вътрешноучилищно ниво, където ще се излъчи крайният победител.

 
  
 
 
viber_изображение_2024-02-27_13-32-21-071
viber_изображение_2024-02-27_13-31-08-724viber_изображение_2024-02-27_13-31-08-634
 
 
 
 Национален проект на Ротари и Зонта „Народните будители и аз“ – XIII издание (2022-2023 г.)
 
Ученици от СУ ,,Васил Левски" - Пловдив участваха в екскурзия с маршрут Калофер-Сопот-Карлово.
Екскурзията е свързана с участието на учениците в  индивидуалното състезание на XIII-то издание на проект на Ротари и Зонта „ Народните будители и Аз 2023“ съвместно с 
Община Пловдив, в което те получиха призови грамоти.
Програмата включваше посещение на традиционни и значими обекти, свързани с българската история и култура.
 
 

 

5

32 (1)5

 ***********************************************************************************************************************************************************************************************************************

На следните линкове може да намерите информация за тържественото честване и награждаване на заслужили учители и директори

 

Организационния план-сценарий за тържествено честване на 1-ви ноември 2022 г. 

Покана за тържество

 

*********************************************************************************************************************************************************************************************************************** 

Национален проект на Ротари и Зонта „Народните будители и аз“ – Дванайсто издание (2021-2022 г.)

Имахме участиe във всички категории на индивидалния конкурс. Награда - еднодневна екскурзия до Карлово, Сопот, Калофер в получиха – Георги Дечев 9д , есе, Димитър Стамов 9в есе, Атанас Хаджиев – 5б, рисунка и мултимедия, Даниела Делкова 5б – рисунка, Еуджение Караиванов 9г – рисунка, Иван Иванов – 9б – мултимедия, Богдан Илиев – 9б – мултимедия, Кирил Константин Стойчев – 9в – мултимедия, Йоанна Докова – 9г – мултимедия, Виктория Стойкова 9б – мултимедия, Атанас Хаджиев – 5б – мултимедия и рисука, Росица Иванова – 11б – мултимедия, Ивета Кунчева 11б – мултимедия, Елена Мусарлиева – 11б – мултимедия, с ръководиител - Надежда Консулова, тридневна екскурзия до Рилски манастир, Петрич, Самуилова крепост, Рупите, Мелник, Сандански получиха: Мария Здравкова – 9д – рисунка 3 награда, Мартин Пенев – 5б - рисунка 2ра награда, Ема Минева – 7а клас – рецитация 1ва награда, с ръководител Димитър Дерменджиев. 
 
 
 
В XII-тото издание на конкурса „Народните будители и аз“ учениците от Спортно училище „Васил Левски“ отново взеха награди
 
Организатори на конкурса и този път бяха Ротари клубове от Пловдив и Пазарджик, а право на участие имаха всички ученици от 5 до 11 клас, разпределени в две възрастови групи: 5 –7 клас и 8 – 11 клас.
Със средствата на художественото слово и изобразителното изкуство участниците в конкурса трябваше да изразят своята представа и отношение към бунтовните дела, думи и патос на героите, участвали в освобождението на България от петвековното турско робство, в съответствие с целите на конкурса, а именно насърчаване на вътрешната потребност за творческа и индивидуална изява на учениците чрез възкресяването на спомена за най – високите върхове на националния ни дух.
С гордост обявяваме наградените ученици от Спортно училище, участвали в тазгодишното XII-то издание на конкурса.
В категория „Рецитация“ участват общо 20 рецитации на ученици от цяла България. От тях са отличени 10, като във възрастова група 5-7 клас безспорен победител е Ема Минева от 7“а“ клас. Нейната рецитация, заела първо нясто, е включена в късометражния филм, създаден от нея. Той е посветен на 185 години от рождението на Апостола на свободата и патрон на Спортно училище, Пловдив – Васил Левски. Творбата на Ема покри всички критерии на конкурса и се отличи с оригиналност на идеята, претворяваща темата, както и нестандартна гледна точка към величавата личност на Васил Левски , към заветите и вдъхновяващия пример, които ни оставя.
В категория „Рисунки“ в конконкурса вземат участие общо 63 рисунки на ученици от България и чужбина. От тях са наградени 20 творби, като две от наградите са за ученици на Спортно училище, Пловдив. Това са:
II награда получава Мартин Начев от 5“б“ клас, спечелил в тема „Васил Левски“. Във възрастова група 8-11 клас Мария Борянова Здравкова от 9“д“ клас получава III награда за своята рисунка „Васил Левски и лъва“ .Честитим наградите на победителите в XII-тото издание на конкурса „Народните будители и аз“!vasil
 

 

 

 

 По повод ХI-то издание на конкурса за индивидуална, творческа  дейност на Националния проект на Ротари и Зонта „Народните будители и Аз” на 09.06.21г. бяха наградени талантливите ученици на СУ „Васил Левски“ гр. Пловдив.

 

     Проектът „Народните будители и Аз“ има за цел да представи на младите хора имената и дейността на онези български възрожденци и велики българи, които са оставили своя отпечатък в създаването, израстването и просперитета на нашата държава.

Чрез проекта учениците имат възможност да покажат своите знания пред позната и непозната аудитория, което е тяхна естествена потребност. Те приемат предизвикателството да извършат издирвателска и събирателска дейност за факти от живота и делото на поне един велик българин.

Проектът, в който главна роля играе ученикът и неговата паралелка, е една стъпка в посока към завръщане на моралните ценности в българското общество. Научавайки историята на великите българи, градили през вековете българщината и българския дух, учениците успяват да изградят у себе си национална гордост и патриотизъм.

Главна идея на инициативата е да се съхрани и развива българския дух, да се възпитава младото поколение в дух на любов, родолюбие, историческа и родова памет, национална принадлежност и самочувствие, на търпимост, толерантност и единение.

Отличени с грамота за участие с лично творчество в тържествата, посетени на 200 години от  рождението на Георги Раковски, 148 години от гибелта на Васил Левски и 145 години от гибелта на Христо Ботев са: Николета Дернева – 5 а клас, Александра Толева – 5 а клас, Петър Андреев – 10 а клас, Илиан Илиев – 8 в клас, Кирил-Константин Стойчев – 8 в клас, Поля Айлова – 8 в клас, Виктория Мусева – 7 г клас, Ива Славчева – 7 г клас, Тонита Атанасова – 9 а клас, Йоана Даутова – 7 г клас, Ангел Трендафилов – 5 б клас, Ива Славчева – 7 г клас, Ива Деливерска – 6 в клас, Ема Минева – 6 а клас и Александра Толева – 5 а клас.

 
Галерия Екскурзия част 1
Галерия Екскурзия част 2